Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Cancerul de col uterin asociat cu începerea timpurie a vieţii sexuale
Vaccinare HPV - MedabilityUn studiu recent realizat pe un eşantion de 20.000 de femei a arătat că începerea vieţii sexuale la vârste timpurii poate dubla riscul apariţiei cancerului de col uterin, informează BBC. Studiul a fost realizat de International Agency of Research on Cancer, iar concluziile sale au fost publicate în British Journal of Cancer.

Cercetările au plecat de la constatarea că există un număr semnificativ mai mare de cazuri de cancer de col uterin identificate în rândul femeilor din mediile sărace, comparativ cu femeile care au un nivel de trai mai ridicat.

Iniţial s-a crezut că această diferenţă se datorează educaţiei medicale, ştiut fiind faptul că femeile cu venituri mici recurg mult mai rar la controalele medicale profilactice care ar putea preveni apariţia cancerului de col uterin.

În realitatea însă, studiul a arătat că aşa-numitul Human Papilloma Virus (HPV), responsabil de transmiterea sexuală a infecţiilor asociate cu apariţia cancerului de col uterin, este prezent în proporţii similare în toate categoriile de femei, indiferent de venitul acestora. De altfel, cercetările au confirmat că rata ridicată a cancerului de col uterin nu e legată de nivelurile ridicate ale HPV.

Motivul real care explică incidenţa dublă a cancerului de col uterin la femeile cu venituri mici este legat de începerea tipurie a vieţii sexuale. Statistic, femeile din mediile sărace îşi încep viaţa sexuală în medie cu patru ani mai devreme decât femeile cu un nivel de trai mai ridicat. În opinia cercetătorilor femeile care au primul contact sexual la o vârstă mai mică riscă să contacteze mai devreme HPV, iar astfel "oferă virusului mai mult timp pentru a produce lunga secvenţă de evenimente necesare pentru apariţia cancerului de col uterin", a arătat Dr. Silvia Franceschi, coordonatorul studiului.

"Deosebit de important e că rezultatele studiului confirmă necesitatea vaccinării HPV în şcoli, la o vârstă care precede începerea vieţii sexuale, în special în rândul fetelor din zone sărace", a subliniat Dr. Franceschi.
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 Astazi vineri, 24 noiembrie 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

291,3

Ce reprezintă acest număr?