Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Numărul asistenţilor medicali ieşeni care pleacă la muncă in străinătate a ajuns la 1 000
Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din Romania – Filiala Iaşi a eliberat, astăzi, adeverinţa de malpraxis cu numărul 1 000. Posesorul adeverinţei este asistent medical generalist, lucrează in Iaşi la un cabinet de medicină de familie şi intenţionează să plece la muncă in Belgia.
Cei mai mulţi asistenţi care solicită adeverinţa de malpraxis sunt generalişti, iar principalele motive de plecare le constituie dorinţa de asigurare a unui viitor mai bun, salariile superioare, respectul din partea medicilor şi gradul crescut de civilizaţie al pacienţilor din ţările respective.
Destinaţia preferată a asistenţilor care işi caută de lucru in străinătate continuă să fie Italia, dar creşte numărul solicitanţilor pentru Belgia, Marea Britanie şi Irlanda. Mai rar, asistenţii medicali doresc să se angajeze in Statele Unite ale Americii sau ţările arabe.

„Exodul asistenţilor medicali a atins cote ingrijorătoare. Cel mai mult are de pierdut pacientul, fiindcă cei mai mulţi asistenţi care pleacă au experienţă şi inaltă calificare. Dacă lucrurile continuă ca şi pană acum, sistemul sanitar va rămane fără cei mai buni asistenţi, deoarece majoritatea celor plecaţi nu se mai intorc in ţară”, a declarat Liliana Iordache, preşedintele OAMMR.

Adeverinţa de malpraxis este un document emis de OAMMR şi certifică faptul că solicitanţii nu au avut probleme pe linie profesională. Adeverinţa se eliberează pe loc, in baza autorizaţiei de liberă practică şi a actelor de studii (diploma de studii şi foaia matricolă), iar solicitanţii trebuie să prezinte actele in original. Cele mai multe adeverinţe de malpraxis (279) au fost eliberate in 2004, iar cele mai puţine (82) in 2005. Printre solicitanţi se numără atat absolvenţi de şcoli postliceale, cat şi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi.

OAMMR Iaşi eliberează adeverinţe de malpraxis din ianuarie 2003, iar de la inceputul acestui an s-au inregistrat 11 solicitări pentru asemenea documente.

Printre unităţile sanitare puternic afectate, anii trecuţi, de exodul asistenţilor medicali ieşeni au fost spitalele „Sf. Spiridon” şi „Sf. Maria”, care au scos zeci de posturi la concurs.
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 Astazi joi, 23 noiembrie 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

290,8

Ce reprezintă acest număr?