Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Risc sporit de trichineloză în perioada Sărbătorilor

Cosumul ridicat de carne de porc în zilele de Crăciun induce un risc ridicat de îmbolnăvire cu trichineloză, mai ales că românii preferă încă sacrificarea animalelor crescute în gospodărie.

Din acest motiv, speciliştii epidemilogi şi autorităţile din domeniul sanitar recomandă populaţiei să consume doar carne de porc examinată, cumpărată din centrele comerciale specializate.

Un potenţial pericol îl prezintă şi carnea de porc preparată într-un regim termic scăzut, cum ar fi şoricul sărat sau carnea afumată, întrucât aceste procede nu asigură distrugerea larvelor, existând un risc foarte ridicat de îmbolnăvire.

În cele mai multe cazuri, infecţiile cu trichineloză nu prezintă simptome, dar în formele mai grave se manifestă simptome clinice deosebit de severe care pot cauza moartea pacientului.

Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:

  1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
  2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
  3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate.
  4. Tăierea clandestină a animalelor

Boala nu se transmite interuman.

Trichineloza - medability

Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 Astazi marţi, 21 noiembrie 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

288,7

Ce reprezintă acest număr?