Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Maladia Alzheimer asociată cu riscul redus de cancer

Alzheimer - medabilityCercetătorii americani au stabilit că există o corelaţie între afecţiunea Alzheimer şi riscul redus de cancer. Reciproca este de asemenea valabilă, existând un potenţial mai mare de a dobândi boala Alzheimer în rândul persoanelor cu risc scăzut de cancer.

Studiul, publicat în jurnalul medical Neurology, a fost realizat pe un eşantion de 3.020 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Astfel, persoanele care aveau maladia Alzheimer prezentau cu 69% mai puţine şanse de a fi diagnosticaţi pozitiv din punct de vedere oncologic, comparativ cu cei care nu aveau această maladie.

Totodată, cei care aveau cancer la începutul cercetărilor au indicat cu 43% mai puţine şanse de a dobândi boala Alzheimer, comparativ cu cei care nu aveau cancer.

Studiul a monitorizat subiecţii din eşantion pe o perioadă de cinci ani pentru a observa evoluţiile în planul corelaţiei dintre cancer şi maladia Alzheimer.

La începutul perioadei de cercetare, 164 de persoane (5,4%) aveau Alzheimer, iar 522 (17,3%) aveau cancer.

În timpul perioadei de studiu, 478 de persoane au dezvoltat diverse forme de demenţă, iar 376 au ajunst în faza cancerului invaziv.

Studiul nu a evidenţiat nicio asociere între cancer şi alte forme de demenţă, precum cea vasculară, cauzată de irigarea insuficientă cu sânge a creierului.

Coordonatorul proiectului de cercetare, Dr. Catherine Roe, de la Universitatea din Washington, Şcoala de Medicină, consideră că "atât afecţiunea Alzheimer, cât şi cacerul sunt caracterizate prin comportamente celulare anormale, dar opuse. În Alzheimer se manifestă o moarte excesivă a celulelor, în timp ce cancerul se caracterizează printr-un proce excesiv de creştere a celulelor".

În opinia cercetătorilor, o anumită enzimă vizează o serie de proteine, dintre care unele par a stimula cancerul, altele de a-l inhiba, iar o altă categorie par a fi markerii maladiei Alzheimer.

Directorul executiv al Alzheimer's Research Institute, Rebecca Wood, consideră că "acest studiu arată că ar putea exista o legătură între cancer şi Alzheimer, dar este mult prea devreme să spunem cu certitudine că aceste două afecţiuni sunt legate".

Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 Astazi vineri, 24 noiembrie 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

291,3

Ce reprezintă acest număr?