Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Organele urechii interne implicate în controlul fluxului sangvin cerebral

urecheea interna - medabilityUn studiu realizat de o echipă de la Harvard Medical School, în colaborare cu NASA, a relevat că analizatorul vestibular din urechea internă, care asigură menţinerea echilibrului organismului, este de asemenea responsabil de reglarea fluxului sangvin cerebral.


Cercetările au constat în stimularea organelor vestibulare ale 25 de subiecţi, prin intermediul unor teste specifice astronauţilor. Astfel, unul din teste presupunea aşezarea subiectului într-un scaun, care era apoi înclinat sub mai multe unghiuri. În acest sistem are loc stimularea atât a otoliţilor (utricula şi sacula), cât şi a canalelor semicirculare. În al doilea test, subiectul era instalat într-o centrifugă, rotită la diverse viteze, ce avea un efect stimulator doar asupra otoliţilor (nu şi asupra canalelor semicirculare).


Rezultatele testelor au relevat că otoliţii, respectiv utricula şi sacula, sunt implicaţi direct în reglarea fluxului sangvin cerebral, independent de alţi factori (presiunea sangvină, de exemplu).


Dr. Jorge M Serrador, coordonatorul echipei de la Harvard Medical School, a explicat că otoliţii, care semnalează poziţia verticală a organismului, ar putea fi implicaţi în menţinerea fluxului sangvin atunci când ne schimbăm poziţia. „Poziţia verticală a organismului plasează capul deasupra inimii, ceea ce face ca asigurarea fluxului sangvin către creier să fie mai dificilă. Această conexiune între otoliţi şi vasele sangvine cerebrale ar putea fi o parte a adaptării care ne permite să ne menţinem fluxul sangvin cerebral când stăm în poziţie verticală”, a arătat Dr. Serrador.


Descoperirea echipei de la Harvard Medical School ar putea reprezenta un pas important care să conducă la stabilirea unor noi forme de tratament pentru afecţiunile legate de fluctuaţiile în asigurarea fluxului sangvin necesar creierului.


În acest sens, s-a constatat că persoanele care au ameţeli sau chiar îşi pierd cunoştinţa atunci când se ridică brusc în poziţie verticală, au de asemenea probleme cu funcţionarea organelor urechii interne care generează unul din reflexele pentru menţinerea fluxul sangvin cerebral. Aceste simptome se manifestă mai ales la persoanele în vârstă care încep să aibă probleme legate de urechea internă.

Mai multe detalii: BMC Neuroscience

Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 Astazi vineri, 24 noiembrie 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

291,3

Ce reprezintă acest număr?