Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Orele insuficiente de somn induc un risc mai mare de depresie

Sleep - MedabilityCercetătorii americani de la Columbia University Medical Center, New York, au demonstrat că există o corelaţie între timpul alocat dormitului şi apariţia stărilor depresive, mai ales în rândul adolescenţilor.

Studiul, publicat recent în revista Sleep, a inclus 15.500 de adolescenţi, cu vârsta între 12 şi 18 ani. La o primă evaluare s-a constatat că unul din 15 persoane suferea de stări depresive. Raportat la timpul de somn, studiul a relevat că în cazul adolescenţilor care mergeau la culcare după miezul nopţii probabilitatea de a avea depresii era cu 24% mai mare decât în cazul celor care se culcau înainte de ora 22:00.

De asemenea, în rândul celor care timpul de culcare era stabilit de părinţi după ora 24, probabilitatea de a se gândi la sinucidere era cu 20% mai mare decât la cei care se culcau la ora 22 sau mai devreme.

Riscul sinucidere era însă cu 48% mai mare la adolescenţii care dormeau mai puţin de cinci ore pe noapte, comparativ cu cei care alocau opt ore pentru odihnă.

De cealaltă parte, în categoria celor care au afirmat că "de obicei dorm suficient de mult", probabilitatea de a avea stări depresive era cu 65% mai scăzută.

Stările depresive şi atitudinea suicidală sunt mai frecvent întâlnite în rândul fetelor sau al adolescenţilor cu vârste mai mari. De asemenea, un potenţial ridicat pentru aceste afecţiuni sunt întâlnite des la cei care percep că părinţii nu le acordă suficientă atenţie.

Cercetătorii implicaţi în realizarea acestui studiu au admis că tinerii care au stări depresive au dificultăţi în a adormi, însă faptul că depresiile sunt corelate statistic cu ora de culcare stabilită de părinţi arată că lipsa somnului este la rândul ei o cauză care conduce la aceste afecţiuni.

"Lipsa somnului poate afecta răspunsurile emoţionale ale creierului şi conduce la o stare de spirit care diminuează capacitatea de a administra stresul zilnic", a declarat coordonatorul studiului, Dr. James Gangwisch.

Starea emoţională poate afecta judecata, capacitatea de concentrare şi controlul stărilor impulsive, se mai arată în concluziile studiului.

Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 Astazi joi, 23 noiembrie 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

290,8

Ce reprezintă acest număr?