Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Studiu genetic: exerciţiile fizice activează "enzima tinereţii"
Cromozomul si telomerii - MedabilityUn studiu german a demonstrat că exerciţiile fizice realizate o perioadă lungă timp au un efect anti-îmbătrânire.

Cercetătorii germani de la Saarland University au publicat în revista Ciculation un studiu genetic din care reiese că persoanele care au făcut mişcare şi exerciţii fizice o perioadă lungă timp prezintă un proces de îmbătrânire cu o rată mai scăzută decât în cazul celor care duc o viaţă sedentară.

Studiul a analizat evoluţia telomerelor, respectiv capetele cromozomilor, care, dincolo de funcţia protectivă, au un rol bine definit în determinarea longevităţii organismelor. Odată cu vârsta, aceste telomere se scurtează şi provoacă astfel fenomenul de îmbătrânire a celulelor şi a întregului organism.

Cerctătorii germani au măsurat lungimea telomerelor din probele de sânge luate de la două grupuri de atleţi profesionşiti şi de la alte două grupuri de persoane sănătoase, nefumătoare, dar sedentare.

Astfel, oamenii de ştiinţă au observat că exerciţiile fizice făcute de atleţii profesionişti conduc la activarea unei enzime, numită telomerază, care ajută la stabilizarea telomerilor, reducând astfel procesul de degradare la care sunt supuşi de regulă.

De altfel, anul trecut premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit tocmai pentru descoperirea telomerazei, aşa-numita "enzimă a tinereţii", de către cercetătorii americani Elizabeth Blackburn, Carol Greider si Jack Szostak.

Studiul german a mai relevat şi faptul că acest proces de reducere a degradării telomerilor este prezent şi în leucocite, care joacă un rol important în protecţia faţă de îmbolnăvire şi de infecţii.

Efectul cel mai pronunţat în prevenirea degradării telomerilor a fost identificat la grupul atleţilor care au desfăşurat antrenamente de rezistenţă timp de mai multe decade.


Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 Astazi marţi, 21 noiembrie 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

288,7

Ce reprezintă acest număr?