Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Cadrele medicale care nu se vaccinează împotriva AH1N1 nu mai pot profesa în prezenţa pacienţilor
vaccin - medabilitySecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, a comunicat, încă din data de 7 ianuarie, într-o videoconferinţă cu prefecţii, conţinutul Adresei nr. 491/08.01.2010 care îi obligă pe medici să îşi motiveze în scris refuzul de a se vaccina împotriva gripei noi precum şi interdicţia impusă acestora de se mai ocupa de îngrijirea bolnavilor.

"Personalului medico-sanitar care refuză vaccinarea i se interzice prestarea de activităţi medicale ce presupun prezenţa pacienţilor", se arată în Adresa Mininisterului Sănătăţii.

Reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică susţin decizia Ministerului.
Directorul DSP Prahova, Cristian Vintilescu, consideră că medicii au datoria de a asigura sănătatea pacienţilor. "E firesc ca medicii să nu expună pacienţii la un risc suplimentar. Majoritatea medicilor ne-au răspuns pozitiv, au înţeles despre ce e vorba şi se vor vaccina. Nu îi obligăm să se vaccineze, doar că nu vor mai putea lucra cu pacienţii până când trece pandemia. Omul vine în spital să se trateze, nu să se mai infecteze cu ceva", a spus Vintilescu.

De asemenea, directorul coordonator al DSP Maramureş, Dr. Carmen Sima, se alătură susţinătorilor deciziei lui Streinu Cercel, dar speră că "nu se va ajunge la astfel de situaţii de interzicere a activităţii şi că personalul medical care nu s-a vaccinat încă va înţelege că această decizie are rolul de a preveni o infecţie intraspitalicească".

Pe de altă parte, cum era de aşteptat, comunicarea acestor măsuri iscat şi reacţii virulente din partea corpului medical.

Măsura interzicerii prestării de activităţi medicale pentru medicii care refuză vaccinarea este considerată ilegală de preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie. Acesta consideră că Ministerul Sănătăţii nu poate interveni în dreptul medicilor de a-şi exercita profesia. "Cât timp vaccinarea este voluntară, nu se pot lua asemenea măsuri, prin care, practic, medicul este împiedicat să îşi exercite profesia. Dacă se îmbolnăveşte, îşi ia concediu medical şi nu există niciun risc pentru pacienţi", a arătat Astărăstoaie.

Una dintre cele mai vocale reacţii a venit din partea liderului SANITAS Sibiu, Dan Pirnoiu care a spus că "este ilegal şi imoral să obligi pe cineva să îşi facă un vaccin care nu este obligatoriu, iar apoi să îl ameninţi că îi iei dreptul de practică dacă nu se vaccinează". Reprezentantul SANITAS a arătat riscurile la care se expun medicii, în opinia sa, atunci când recomandă pacienţilor să se vaccineze: "Dacă medicul îl convinge pe un pacient să se vaccineze,iar apoi acesta face complicaţii sau chiar moare? Atunci medicul va fi dat în judecată şi va trebui să plătească. Nu se poate aşa ceva!", a precizat Pirnoiu. Acesta a adăugat că dacă medicilor li se va lua dreptul de practică pe motiv că nu s-au vaccinat, atunci Ministerul Sănătăţii va fi acţionat în judecată.

O altă poziţie contrară dispoziţiilor Ministerului Sănătăţii a fost exprimată de coordonatorul Unităţii de Primiri-Urgenţe din Spitalul "Sf. Ioan" din Iaşi, Tudor Ciuhodaru: "Nu ştiu ca în Uniunea Europeană să se fi dat un asemenea ordin. Pe acest principiu ar trebui ca toţi cei care au contact cu colectivităţile umane să aibă acelaşi regim. Trebuie, pentru a nu genera şi alte controverse, să se respecte legea drepturilor pacienţilor (cum sunt şi medicii când decid dacă sau nu se vaccinează) şi consimţământul informal. Pacientul este acela care se adresează unui serviciui medical şi nu poate fi obligat să se vaccineze".


Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 Astazi vineri, 24 noiembrie 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

291,3

Ce reprezintă acest număr?