Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Streinu Cercel: "Niciun copil nu va fi vaccinat obligatoriu, nu este nevoie de acordul scris"
vaccinare copii - medabiltitySecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel a precizat că vaccinarea copiilor este opţională, la fel ca în cazul adulţilor.

"Nici nu am început vaccinarea la copii şi avem deja tot felul de scenarii. Vreau să spun foarte clar: vaccinarea împotriva gripei cu virusul AH1N1 nu este obligatorie, nici la adulţi şi nici la copii. Mai mult, campania de imunizare, acolo unde vor fi cereri de vaccinare în şcoli sau în grădiniţe, se desfăşoară după tipicul campaniilor de vaccinare care au loc în învăţământ. Nu inventăm nimic, nu avem nicio strategie ieşită din comun sau specială în acest sens", a declarat Streinu Cercel.

Clarificările din partea secretarului de stat au loc în contextul problemei privind modul în care poate fi expirmat acordul sau dezacordul din partea părinţilor copiilor care urmează să fie vaccinaţi. Iniţial, Streinu Cercel a afirmat că va exista o informare la avizieul şcolii, iar părinţii vor avea posibilitatea de a-şi exprima dezacordul în aceeastă privinţă, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla copii vor fi vaccinaţi fără un acord scris din partea părinţilor. "Dacă nu va exista acest dezacord, vaccinarea se va face automat", a declarat pentru Gândul, Adrian Streinu Cercel.

Declaraţia sa a fost însă urmată de unele poziţii critice care au considerat că absenţa unei declaraţii scrise din partea părinţilor reprezintă de fapt un acord prezumat care nu poate fi luat în considerare în cazul minorilor. Astfel, Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, a afirmat că "în ceea ce priveşte minorul, nu există acord prezumat. Orice act medical care se face la un minor are nevoiede de acordul părintelui."

Drept răspuns la aceste puncte de vedere, Streinu Cercel, a venit cu precizarea că se va solicita totuşi un acord din partea părinţilor, însă acesta poate fi doar verbal. "Cine nu vrea să se vaccineze este liber să decidă. Nu vom obliga pe nimeni. Şi mai ales nu am cerut acordul scris al părinţilor", a precizat secretarul de stat, citat de Mediafax.

Modalităţile de anunţare a campaniei de vaccinare vor fi lăsate la latitudinea instituţiilor de învăţământ: "Conducerea şcolii va anunţa - repet, ca la orice campanie de vaccinare - copiii despre imunizare. Forma în care este făcut anunţul ţine de fiecare şcoală. Şcolile decid dacă pun anunţ la avizier sau părinţii sunt anunţaţi la şedinţe. În ziua anunţată vor fi vaccinaţi nu mai copiii care vor. În cazul celor mai mici, să zicem cei din clasa pregătitoare sau ciclul primar, educatoarele şi învăţătoarele vor vorbi cu părinţii, asta pot face de pe acum, şi vor şti cine va fi vaccinat şi cine nu", a explicat secretarul de stat.
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 Astazi luni, 20 noiembrie 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

287,8

Ce reprezintă acest număr?