Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Studiu: Metodă pentru eliminarea erorilor de screening pentru cancerului de sân şi de col uterin
Mamografie - MedabilityCercetătorii americani de la Harvard Medical School au publicat recent un studiu în revista Current Biology care ar oferi o metodă de eliminare a erorilor făcute de personalul medical implicat în determinarea prezenţei cancerului de sân sau de col uterin.

În opinia cercetătorilor, numărul de erori apărute în timpul investigaţiei vizuale a radiografiilor poate varia în funcţie de probabilitatea de găsi ceea ce este căutat.

"Dacă nu găseşti prea des ceea ce cauţi, deseori nu îl vei găsi", a afirmat coordonatorul studiului, Jeremy Wolfe. Acesta a dat următorul exemplu: "Dacă încerci să găseşti 20 de cazuri de cancer de sân din 40 de mamografii, vei găsi mai multe decât dacă încerci să identifici aceleaşi 20 de cazuri din 2.000 de mamografii".

În studiu, au fost incluşi 12 voluntari cărora li s-au prezentat mai multe imagini obţinute cu raze X şi li s-a solicitat să identifice o anumită "ţintă" aflată printre mai multe ansambluri de obiecte. Apoi a fost monitorizată acurateţea căutării în funcţie de frecvenţa apariţiei "ţintei" în ansamblurile de obiecte prezentate în imagini.

Cercetătorii au observat că acurateţea se îmbunătăţeşte dacă oamenii se obişnuiesc în prealabil cu imaginea a ceea ce trebuie să găsească. De asemenea, s-a stabilit că timpul dedicat căutării creşte în funcţie de cât de des apare ceea ce căutăm.

"Dintr-o perspectivă evoluţionistă e firesc ca oamenii să renunţe la căutare mai repede dacă nu se aşteaptă să găsească ceea ce caută. Dacă ştii că ceea ce cauţi se află acolo, vei continua să cauţi până îl vei găsi", a arătat Wolfe.

Altfel spus, erorile umane în identificarea cancerului la sân sau de col uterin vor fi mai numeroase dacă incidenţa cazurilor e mai scăzută într-un număr mare de verificări.

Cum se pot îmbunătăţi rezultatele?

Autorii studiului cred că rezultatele căutărilor s-ar îmbunătăţi dacă persoanlul medical ar face un exerciţiu "de încălzire" înainte de începerea activităţii. Acest exerciţiu ar consta într-o scurtă perioadă de "acomodare" prin vizualizarea a ceea ce urmează să fie căutat.

Directorul executiv al Societăţii Radiografilor din Statele Unite, Richard Evans, a admis existenţa problemei semnalate de autorii studiului: "Dificultatea de a identifica rezultate anormale într-un şir mare de cazuri normale este o problemă recunoscută. Aştept deci cu interes să văd mai multe detalii despre acest studiu, iar orice metodă care ne ajută să asigurăm cele mai bune standarde în activitatea noastră e binevenită".

Metoda urmează să fie testată în mediu clinic, dar şi în aeroporturi, pentru îmbunătăţirea identificării obiectelor suspecte în bagajele călătorilor.
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 Astazi marţi, 21 noiembrie 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

288,2

Ce reprezintă acest număr?