Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Studiu: Fumatul în timpul sarcinii afectează tensiunea arterială a copilului
smoking-pregnant-woman-medability.jpgUn studiu realizat de Institutul Suedez Karolinksa a relevat că expunerea la fumat în timpul sarcinii afectează tensiunea arterială la copii. Acest lucru confirmă opinia experţilor potrivit cărora fumatul în timpul sarcinii este cel mai ridicat risc ce poate provoca moartea infantilă.

Studiul cercetătorilor suedezi a inclus 36 de nou-născuţi, dintre care 17 proveneau de la mame care fumaseră în timpul sarcincii.

În urma examinării, s-a constatat că cei care fuseseră expuşi fumatului prezentau anomalii ale ritmului cardiac şi ale presiunii sangvine, iar aceste manifestări s-au menţinut pe tot parcursul primului an de viaţă. Cercetătorii au mai observat că nou-născuţii proveniţi de la mame fumătoare aveau creşteri bruşte ale tensiunii, chiar şi în timpul somnului. În opinia autorilor studiului, aceste creşteri accelerate exercită un efort suplimentar al inimii, care trebuie să pompeze sângele într-un ritm accelerat.

"Cunoşteam de mai mult timp că exista un element cardiovascular în legătură cu sindromul morţii infantile subite. Însă acest studiu ne arată pentru prima oară că expunerea timpurie la fumat poate conduce la reprogramarea de lungă durată a mecanismului de control al presiunii sangvine la copii", a declarat coordonatorul stidului, Dr. Gary Cohen.

În prima săptămână de viaţă, nou-născuţii expuşi fumatului manifestă o creştere anormală a tensiunii în momentul în care sunt ridicaţi din poziţia întins. În timp însă, organismul lor încearcă să se adapteze, iar în cele din urmă efectele se manifestă în sens contrar. Astfel, la vârsta de un an s-a constatat că, dimpotrivă, tensiunea era anormal de scăzută în cazul aceleiaşi schimbări de poziţie.

De regulă însă, când o persoană se ridică în picioare din poziţia întins, ritmul cardiac creşte, iar vasele sangvine se contractă, ceea ce creşte uşor tensiunea arterială pentru a menţine fluxul sangvin la nivelul inimii şi al creierului.
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 Astazi luni, 20 noiembrie 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

287,8

Ce reprezintă acest număr?