Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
OMS îşi apără poziţia referitoare la avertizarea asupra severităţii gripei porcine
oms-logo2-medability.jpgOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a apărat, în faţa Consiliului European, împotriva acuzaţiilor că ar fi exagerat efectele gripei AH1N1, ca urmare a unor presiuni exercitate de unii producători de medicamente.

După avertismentul din iunie 2009 emis de OMS cu privire la pericolului extinderii gripei porcine, mai multe state au lansat comenzi importante pentru achiziţia vanccinului pandemic. La scurt timp însă, după doar şase luni de la izbucnirea pandemiei, s-a dovedit că virsul are doar o agresivitate medie.

Drept urmare, în mediul politic şi jurnalistic a început să circule acuzaţia că avertismentul OMS ar fi fost influenţat de unele companii farmaceutice. În acest context, Comisia de Sănătate a Consiliului European a chemat la audieri mai mulţi experţi OMS.

Aceştia însă au respins categoric orice ingerinţă a producătorilor de medicamente în deciziile organizaţiei. "Daţi-mi voie să fac o declaraţie cât se poate clară pentru consemnare: politicile privind gripa pandemică şi modalităţile de combatere recomandate şi însuşite de OMS nu au fost influenţate necorespunzător de către industria farmaceutică", a declarat,la audierile de la Strasbourg, Dr. Keiji Fukuda, expert în epidimiile gripale în cadrul OMS.

Gripa porcină a făcut, de la apariţia sa, 14.000 de victime în întreaga lume, iar mai multe milioane de persoane au fost infectate cu virusul pandemic. Cu toate acestea, cifrele arată că virusul AH1N1 are o severitate medie, cu o mortalitate mai scăzută decât gripa sezonieră.

Experţii OMS au respins însă orice comparaţie între gripa porcină şi cea sezonieră. Potrivit argumentelor aduse în faţa Comisiei, stabilirea gripei sezoniere se bazează pe date şi modele statistice, în timp ce cazurile de gripă porcine au fost toate confirmate individual în condiţii de laborator.

Cu toate acestea, OMS a admis că reacţia propusă pentru combaterea pandemiei nu a fost întru totul perfectă. "Nu ne iluzionăm că acest tip de reacţie ar fi fost reacţia perfectă", a recunoscut Dr. Fukuda, "dar încercăm să luăm măsuri preventive". Altfel spus, reprezentantul OMS a încerct să sugereze că incidenţa relativ scăzută a virusului pandemic se datorează eficienţei acţiunilor preventive luate sau propuse de organizaţie.

OMS a anunţat că va dedica o parte din raportul său pentru identificarea unor metode mai bune de definire a gradului de extindere şi de severitate în cazul gripei porcine.
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 Astazi joi, 23 noiembrie 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

290,8

Ce reprezintă acest număr?