Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Studiu: Scăderea prea mare a glicemiei în tratamentul diabetic ar putea fi contraindicată
test_diabet_medability.jpgUn studiu recent realizat la Universitatea Cardiff din Marea Britanie atrage atenţia că tratamentul intens pentru scăderea glicemei ar putea fi la fel de periculos ca şi menţinerea zahărului din sânge la un nivel ridicat. De asemenea, s-a constatat o mortalitate semnificativ mai mare în rândul pacienţilor care folosesc exclusiv insulină, comparativ cu cei care urmează un tratament combinat cu tablete pentru scăderea nivelului de glucoză.

Studiul, publicat în revista The Lancet, a analizat aproape 48.000 de pacienţi cu diabet de tip 2, cu vârsta de peste 50 ani, pe baza datelor furnizate de medicii de familie. Astfel, a fost studiat un grup de 27.965 de pacienţi al căror tratament a fost intensificat prin includerea a doi agenţi de scădere a nivelului de glucoză, respectiv metforminul şi sulfonilurea. Un al doilea grup includea pacienţii care urmau un tratament bazat pe insulină.

În urma analizei, cercetătorii au constatat că pacienţii al căror nivel de hemoglobină glicozilată (HbA1c) - respectiv procentul de celule roşii la care este ataşată glucoza - era de aproximativ 7,5%, prezentau cel mai scăzut risc de deces sau de evenimente cardiace. În schimb, riscul se dubla în cazul pacienţilor la care nivelul HbA1c scădea în apropierea valorii de 6,4%. Aşadar, studiu contrazice opinia generală că pentru un bun control al diabetului valoarea HbA1c ar trebui să fie de sub 7%.

Totodată, autorii studiului au observat că riscul era foarte pronunţat în grupul care urma un tratament bazat pe insulină, comparativ cu cel al tratamentului combinat cu tablete administrate pe cale orală. Astfel, independent de nivelul HbA1c, au fost înregistrate 2.834 de decese în grupul cu tratament insulinic, în perioada 1986-2008. Pentru acelaşi interval de timp, numărul de decese în rândul celor care foloseau un tratament combinat, pe bază de tablete a fost de 2.035. Ţinând cont de ponderea ficărui grup în numărul total de pacienţi, rezultă un risc de mortalitate cu aproape 50% mai ridicat în rândul celor care urmează tratamentul pe bază de insulintă.

Cu toate acestea, cercetătorii consideră că există un spectru mare de cauze care ar fi putut provoca decesele în cele două grupuri studiate, iar insulina nu e neapărat una dintre ele. Astfel de cauze ar putea fi legate de vârsta pacienţilor de sau de momentul începerii tratamentului pentru diabet.

În consecinţă, autorii studiului recomandă pacienţilor să nu îşi întrerupă tratamentul cu insulină până când nu vor fi clarificate toate aceste aspecte.

"Sunt necesare mai multe studii pentru a se stabili dacă intensificarea controlului glucozei pe baza terapiei cu insulină prezintă în sine un risc de deces în raport cu toate celelalte riscuri asociate", a subliniat coordonatorul echipei de cercetare, Dr. Craig Currie.

Mai multe detalii despre acest studiu
(engleză)
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 Astazi marţi, 21 noiembrie 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

288,2

Ce reprezintă acest număr?