Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Bărbaţii care împart patul cu o parteneră suferă o reducere temporară a capacităţilor cognitive
dormitul-impreuna-medability.jpgCercetătorii austrieci au demonstrat că bărbaţii care dorm alături de partenera lor pot suferi o reducere temporară a capacităţilor mentale, indiferent dacă fac sau nu dragoste. În cazul femeilor, efectul este mult mai redus.

Un studiu realizat la Universitatea din Viena a arătat că dormitul alături de parteneră constituie un factor de stres pentru bărbaţi, cu consecinţe asupra capacităţilor cognitive. În schimb, femeile suportă mult mai uşor această perturbare, întrucât somnul lor este mai adânc.

Studiul a inclus opt cupluri, cu vârstele în jur de 20 de ani, fără copii. Acestora li s-a solicitat să doarmă 10 nopţi împreună şi încă 10 separat. În tot acest timp, oamenii de ştiinţă au monitorizat pulsul în timpul somnului şi au analizat tipologia odihnei pe baza unor chestionare aplicate subiecţilor. De asemenea, după fiecare noapte, aceştia au fost supuşi unor teste cognitive şi li s-a analizat nivelul hormonilor de stres.

Deşi, bărăbaţii au afirmat că au dormit mai bine alături de partenerele lor, rezultatele testelor cognitive au arătat că, dimpotrivă, au fost mult mai afectaţi, decât în cazul femeilor.

Coordonatorul studiului, Profesorul Gerhard Kloesch, a subliniat că în cazul ambelor sexe s-a înregistrat un somn mai agitat atunci când au dormit alături de parteneri. Însă femeile se pare că au reuşit să doarmă mai adânc, iar modificările nivelulului hormonului de stres şi rezultatele testelor mentale nu au avut aceeaşi anvergură ca în cazul bărbaţilor.

Cu toate acestea, femeile au afirmat că au avut parte de un somn mai bun atunci când au dormit singure în pat.

Cercetătorii nu se arată însă deloc surprinşi de rezultatele testelor. "Istoric vorbind, noi nu am fost făcuţi să dormim în pat cu cineva. Somnul este cel mai egoist lucru pe care îl poţi face şi este vital pentru sănătatea fizică şi mentală. Dacă sunteţi fericiţi să dormiţi împreună e foarte bine, dar în caz contrar, nu e o ruşine să folosiţi paturi separate", a arătat Dr. Neil Stanley, expert în problematica somnului, la Universitatea Surrey.

Acesta a mai arătat că femeile sunt mai bine pregătite să facă faţă întreruperilor din timpul somnului. "Mai multe evenimente din viaţa femeilor presupun întreruperi ale somnului, cum e cazul creşterii copiilor, menopauza sau chiar ciclul menstrual", a arătat Dr. Stanley.

Cu toate acestea, partenerii se pot obişnui să doarmă împreună, iar dacă au împărţit patul pentru o lungă perioadă de timp, absenţa partenerului va deveni un factor perturbator.
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 Astazi vineri, 24 noiembrie 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

291,3

Ce reprezintă acest număr?