Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Studiu: Descoperire privind mecanismul intern al ceasului biologic la femei
Ceasul bilogic la femei - MedabilityO echipă de cercetători din Marea Britanie a analizat modelul evoluţiei rezervelor de ovule la femei, de la naştere până la menopauză. În opinia oamenilor de ştiinţă, un astfel de model ar explica funcţionarea ceasului biologic în cazul femeilor.

Este pentru prima oară când cercetătorii au stabilit modelul evoluţiei rezervelor de ovule, de la început, înainte de naştere, până la menopauză, în jurul vârstei de 50 de ani.

Studiul, publicat în PLoS One, sub semnătura Dr. Tom Kelsey (Universitatea St. Andrews) şi Dr. Hamish Wallace (Universitatea Edinburgh), confirmă ipoteza că la naştere femeile se nasc cu un număr fix de foliculi ovarieni, neregenerabili, care se epuizează odată cu înaintarea în vârstă.

Cerceterea a analizat datele provenind de la mai multe femei din Europa şi Statele Unite. În modelul stabilit de cei doi cercetători, numărul maxim de foliculi e înregistrat la douăzeci de săptămâni după concepţie, deci în luna a cincea de dezvoltare a fătului, după care urmează un declin până la menopauză în jurul vârstei de 50-51 de ani. O scădere importantă a numărului de ovule are loc chiar înainte de 30 de ani, vârstă la care 95% din femei mai deţin doar 12% din rezerva lor ovariană. Iar la vârsta de 40 de ani rezerva ajunge la doar 3% din numărul iniţial.

Cercetătorii au mai constatat că nu există elemente care să indice prezenţa unor germeni de celule stem, ce ar fi permis creşterea numărului de ovule şi întârzierea menopauzei.

În schimb, s-a observat că în jurul vârstei de 14 ani, rata de selectare a ovarelor imature faţă de cele mature scade semnificativ. Deşi e cunoscut faptul că la acea vârstă au loc multe schimbări hormonale, cercetătorii nu pot stabili încă o legătură cauzală în acest sens.

Mai multe detalii despre acest studiu
(engleză)

Diagrama evoluţiei rezervei de ovule, de la naştere la menopauză

rezerva_ovule_medability.jpg

Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 Astazi vineri, 24 noiembrie 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

291,3

Ce reprezintă acest număr?