Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Taxa pe fast-food discutată între Ministerul Sănătăţii şi patronatele din industria alimentară
fast-food-3medability.jpgMinisterul Sănătăţii a organizat, joi, 04 februarie, o dezbatere asupra aşa-numitei taxe pe fast-food, la solicitarea Romalimenta, Rompan şi Asociaţia Patronală din Industria Laptelui.

Dsicuţia a început cu prezentarea unor date statistice din partea ambelor părţi. În timp ce Ministerul Sănătăţii a arătat graficul privind creşterea numărului de copii obezi şi decesele cauzate de alimentaţia cu un conţinut ridicat de sare, grăsimi sau zahări, de cealaltă parte, patronatele au venit cu evaluări privind sutele de mii de euro plătite pentru programele privind alimentaţia sănătoasă.

Argumentul Ministerului Sănătăţii că taxa pe fast-food va finanţa programele de sănătate publică a fost respins de patronate care au arătat că autorităţile au recunoscut că taxa pe viciu, impusă pe vremea lui Nicolăescu, nu a ajuns la programele naţionale pentru afecţiunile asociate fumatului.

Mai mult, patronatele din industria alimentară au criticat faptul că această taxă intră în contradicţie cu autorizaţiile sanitare eliberate pentru produsele alimentare comercializate pe piaţa din România. "Dacă sunt nesănătoase, de ce au autorizaţie de punere pe piaţă, de sunt găsite în magazine, de ce nu există un control al pieţei alimentare contrafăcute şi este mai importantă acum o nouă taxă?", au întrebat producătorii, conform Mediafax.

Autorităţile au replicat însă că procedurile industriale folosite în momentul de faţă afectează produsele alimentare care ajung pe rafturile din magazine. "Înainte vremuri, din grăsimea animală, total nesănătoasă, se făcea săpun. Acum, fabricantul nu vrea să piardă nimic. O pun în mezeluri. Toate mezelurile au în compoziţie o cantitate mare de grăsimi. De exemplu, parizerul are 10% proteine şi 20% grăsimi. La fel şi cârnaţii. Nu este normal ca în alimente să fie cantitate mai mare de grăsime şi mai mică de proteine. Poate că industria alimentară ar trebui să scoată pe piaţă şi produse dieteticce, cu concentraţie mai mică de grăsime", a declarat Prof. SEbastian Dumitrache, de la Institutul de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătăţii a mai arătat că taxa în cauză nu va fi aplicată asupra produselor de bază, ci doar asupra celor care, prin procesare, devin nesănătoase pentru organism. "Nu ne propunem să taxăm carnea şi produsele din carne, brânza, laptele sau ouăle, nici pizza sau shaorma. Comisia de nutriţie a Ministerului Sănătăţii va gândi ce se poate face cu alimentele cu grăsime mare, dulciuri hiperconcentrate şi băuturi carbogazoase, altele decât apele minierale sau sucurile naturale", a precizat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit autorităţilor vor fi analizate, în vederea taxării, cel puţin 40.000 de produse.
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 Astazi marţi, 21 noiembrie 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

288,2

Ce reprezintă acest număr?