Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Producătorii nu mai pot vinde medicamente pe noua schemă de calcul a preţurilor propusă Ministerulu Sănătăţii
oth_medicine_Medability.jpgProducătorii internaţionali avertizează că accesul la medicamente va scădea semnificativ dacă Ministerul Sănătăţii va aproba propunerea de modificare a normelor de calcul pentru preţurile medicamentelor. Principalele categorii de medicamente care riscă să dispară de pe piaţa românească sunt cele pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare şi a cancerului.

"E vorba de scăderea accesului la medicamente noi. Şi vorbim de medicamente pentru boli foarte grave, pentru cancer şi diverse boli cardiovasculare", a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali.

În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătăţii a luat în discuţie un proiect de act normativ pentru o nouă procedură de calcul a preţului la medicamente, considerând că formula propusă la sfârşitul anului trecut nu este sustenabilă în contextul economic al anului 2010.

Producătorii de medicamente acuză faptul că acum raportarea se face la preţurile practicate în 12 ţări europene, faţă de trei cât era prevăzut în normativul precedent.

De asemenea, proiectul prevede diminuarea preţului de referinţă generic, ce va reprezenta doar 65% din preţul medicamentului inovativ, faţă de 70% cât era prevăzut în precedentele norme de calcul.

O altă modificare importantă e că preţurile medicamentelor nu vor mai fi stabilite prin media celor mai mici trei preţuri practicate în ţările de referinţă, ci prin raportarea la statul în care medicamentul se comercializează la cel mai mic preţ.

În momentul de faţă, proiectul de act normativ se află în dezbatere la Ministerul Sănătăţii.

Forma integrală a actului normativ
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 Astazi marţi, 21 noiembrie 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

288,2

Ce reprezintă acest număr?