Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Cadrele medicale protestează împotriva reducerii drepturilor salariale
vrem_salarii_medability_cursuri_emc.jpg18.02.2010
Cadrele medicale din toată ţara protestează în diverse forme pentru reducerea veniturilor. La Bucureşti şi în Timişoara, medicii ameninţă cu proteste şi cu acţiuni în Justiţie. Federaţiile sindicale anunţă acţiuni în stradă.

Miercuri, medicii şi asistenţii de la Spitalul C.F. 2 din Capitală au declanşat spontan o acţiune de protest împotriva conducerii pentru reducerea veniturilor salariale şi a lipsei de materiale sanitare. De asemenea, cadrele medicale acuză că au fost ameninţate cu demiterea dacă vor protesta împotriva măsurii de reducere a salariilor. "Suntem nemulţumiţi de salarii, bonuri şi materiale. Nu mai avem materiale dezinfectante. Totul se cumpără din surse proprii, iar autorităţile nu ne dau explicaţii. Am primit o notă internă în care ni s-a spus că cine întreabă de salarii va fi dat afară", a declarat liderul sindical al Spitalului C.F.2, Nicoleta Rizea.

La Timişoara, peste 60 de angajaţi ai Spitalului Judeţean au acţionat în instanţă instituţia pentru faptul că nu au primit prima de stabilitate aferentă celui de-al patrulea trimestru al anului trecut.

Este vorba în principal de cadrele medicale de la Serviciul de Urgenţă şi de la Clinica Sportivă. După eşuarea mai multor demersuri sindicale, anagajaţii au recurs la soluţia ultimă de acţionare în judecată a Spitalului Judeţean Timiş. "Aceasta este singura posibilitate de a primi această primă de stabilitate, pentru că altfel nu există posiblitatea de a fi achitată retroactiv", a arătat liderul sindical, Veronica Roth.

De cealată parte, conducerea Spitalului Judeţean spune că nu mai are bază legală pentru achitarea drepturilor revendicate, întrucât acestea au fost anulate prin Legea unică a salarizării.

Reacţiile faţă de efectele noului sistem de salarizare încep să se facă auzite şi la nivelul federaţiilor sindicale din sistemul sanitar. Astfel, Federaţia Solidaritatea Sanitară ameninţă că va scoate salariaţii în stradă mai devreme decât termenul stabilit iniţial.

"După ce am atras atenţia timp de mai multe săptămâni asupra dificultăţilor pe care le ridică aplicarea Legii unice de salarizare, solicitând elaborarea normelor de aplicare în comisiile de dialog social din cadrul fiecărui minister, pus în faţa unei realităţi a cărei apariţie o nega continuu, Guvernul a găsit acum acarul Păun: "contabilii" care aplică legea în unităţi (de fapt e vorba de personalul de la resurse umane)", se arată într-un comunicat al federaţiei, semnat de preşedintele Viorel Rotilă.

În opinia sindicaliştilor principala vină o poartă Guvernul şi ministerele de resort "care au refuzat sistematic să asculte problemele ridicate de noi înainte de a se ajunge la această sitaţie, împiedicând crearea cadrului legal care să asigure menţinerea salariilor la acelaşi nivel cu 2009", se mai arată în comunicatul federaţiei.
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 Astazi marţi, 21 noiembrie 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

288,2

Ce reprezintă acest număr?