Skip Deschideţi contulSkip cursuri prenatale

cursuri prenatale

Skip Meniu principal
Trei diete cu efecte similare în combaterea aterosclerozei
ateroscleroza_medability-cursuri_emc.jpgateroscleroza_medability-cursuri_emc2.jpg6.03.2010
Un studiu israelian a analizat în ce măsură o dietă alimentară ne poate ajuta să reducem depozitele de grăsime ce blochează arterele şi provoacă afecţiuni cardio-vasculare. Astfel au fost analizate trei tipuri de diete: dieta pe bază de alimente cu un conţinut redus de grăsimi, dieta cu nivel scăzut de carbohidraţi şi dieta mediteraneană, bazată pe fructe şi legume, având uleiul de măsline ca principală sursă de grăsimi.


Concluziile studiului au arătat că toate cele trei diete pot ajuta în mod asemănător la reducerea depozitelor de grăsime care obturează arterele.

Coordonatorul studiului, Iris Shai a declarat: "După unii dietele sărace în carbohidraţi (mai bogate în grăsimi - n.r.) prezintă un risc mai ridicat de blocare a arterelor, însă noi nu am observat acest lucru. A fost foarte interesant să constatăm că aceste diete atât de diferite au avut un efect asemănător."

Cercetarea a inclus un eşantion de 140 de persoane, majoritatea bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 65 de ani. S-au format trei grupuri şi fiecare dintre ele a urmat timp de doi ani una din cele trei diete. La finalul celor două 24 de luni, cercetătorii au constatat că toate cele trei diete au avut ca efect reducerea cu 5% a peretelui arterial.

O concluzie importantă a studiului e demonstraţia că ateroscleroza este o afecţiune reversibilă. Cu 10-15 ani în urmă se credea că depunerea grăsimilor pe pereţii vasculari reprezintă un proces ireversibil. Au existat însă teste cu tratamente medicamentoase care au demonstrat că depozitele arteriale de grăsimi pot fi reduse. Studiul israelian arată că acest lucru este posibil şi printr-o dietă adecvată,chiar dacă nu poate fi vorba de o soluţie miraculoasă în combaterea acestei afecţiuni.
Skip Calendar

Calendar

Dum Lun Mar Mie Joi Vin Sam
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 Astazi vineri, 24 noiembrie 24 25
26 27 28 29 30   
Skip Statistică Certificate

Statistică Certificate

Numărul mediu de zile pentru trimiterea certificatelor:

291,3

Ce reprezintă acest număr?